My Profile    
Profile Avatar
Superfitt
*******
*******, ******* *******
Hungary
******* ******* *******
Terjessze ki a fehérjét egész napos szétszórásával segít fenntartani az izomjavuláshoz és növekedéshez szükséges aminosavak megfelelő ellátását. Jó iránymutatás, ha minden étkezésnél és uzsonnánál 20-30 g minőségi fehérjét céloz meg. Testtömeg-kilogrammonként 2-2,5 g-nál magasabb napi fehérjebevitel szükségtelen. A felépülés optimalizálása A szénhidrát és fehérje fogyasztása az ellenállási gyakorlatot követő 30 percen belül elősegíti az izomglikogén helyreállítását (utántöltés), és megkezdődik az izomjavulás.

Verseny előtti étkezés

A testépítő versenyre való felkészülés során a versenyzők belépnek egy szakaszba, amelyet vágásnak neveznek, amikor megpróbálják elveszíteni a testzsírt, hogy javítsák az izomzat és/vagy az érrendszer megjelenését a testépítés során. Ezt a vágási folyamatot általában úgy érik el, hogy negatív energiaegyensúlyt hoznak létre az aerob edzés növelésével és az energiabevitel (általában szénhidrát +/- zsír) fokozatos csökkentésével. Így nő az étrend relatív fehérjetartalma.

A diétákkal kapcsolatos kutatások korlátozottak, de hasonló területeken végzett kutatások azt sugallják, hogy kevesebb izom és több zsír vész el, ha viszonylag kevesebb szénhidrátot eszik, mint fehérjét az energiakorlátozás során. Ennek természetesen az a hátránya, hogy a kevesebb szénhidrát fogyasztása veszélyeztetheti az edzési képességét, ami potenciálisan izomtömeg-csökkenést és lassabb zsírvesztést okozhat. Ezt a stratégiát követi Jason Statham filmszínész is.

Tekintettel arra, hogy a testépítés szálkásítási időszak 3-4 hónapig is eltarthat, az aerob edzés gyors növekedése és az energiabevitel csökkentése káros hatással lehet az izomméretre, ezért kompromisszumot kell kötni a testzsír csökkenése és az izomtömeg fenntartása és az edzési teljesítmény között. A „finomítás” bevezető szakasza hasznos lehet, és segít csökkenteni a mentális fáradtság/kiégés valószínűségét. A sportdietetikussal való szoros együttműködés elengedhetetlen az egészséges táplálkozáshoz – ideális esetben egy hosszú távú kapcsolat lehetővé teszi, hogy mindketten megismerkedjenek azzal, hogyan reagál a szervezet a tervekre.
   
    
Inspired by Nina